Blog Frans Jetten

Handtekening niet gecontroleerd: Pensioenverzekeraar de klos met nabestaandenpensioen!!

Pensioenadvisering, 12 oktober 2016

Een man heeft pensioen opgebouwd bij een pensioenverzekeraar en het opgebouwde partnerpensioen uitgeruild voor een hoger ouderdomspensioen. De partner dient in dat geval mee te tekenen, omdat er door de uitruil bij overlijden niets uitgekeerd wordt. In 2009 overlijdt de man. De vrouw eist bij de pensioenverzekeraar alsnog partnerpensioen op, aangezien het niet haar handtekening is op basis waarvan het ouderdomspensioen uitgeruild is.

Het Gerechtshof stelt dat de pensioenverzekeraar had moeten verifiëren of de partner akkoord was gegaan met de uitruil. Het Hof concludeert dat de pensioenverzekeraar tekort geschoten is in de zorgplicht. Uit controle van de handtekening door een grafoloog blijkt dat de handtekening “met hoge waarschijnlijkheid” niet door partner zelf gezet is.

Ondanks het onrechtmatig handelen van de man door de handtekening te vervalsen, dient de pensioenverzekeraar alsnog het partnerpensioen uit te keren met een enorme kostenpost tot gevolg.

Moraal van het verhaal: Neem uw zorgplicht, ook als werkgever, serieus en overtuig u er in voorkomende gevallen van (bijvoorbeeld ook bij afstandsverklaringen) dat de partner echt akkoord gaat!!

Deze problematiek zal straks ook spelen bij het pensioen in eigen beheer van de Directeur Groot Aandeelhouder!

Heeft u nog vragen? Wij zijn u graag van dienst.

Gerard van der Lelie (g.lelie@worrellietten.nl) Frans Jetten (f.jetten@worrellietten.nl)

Deel dit bericht via

Andere blogberichten in Pensioenadvisering