Blog Bouke van der Heiden

Hoe NOW verder?

Slim, 30 september 2020

Hoe NOW verder?

Na veertig ellenlange minuten wachten, eindelijk aan de beurt! Het beetje twijfel wat ik had was niet genoeg om toch met zekerheid plaats te nemen op de o zo krappe stoel. Een vriendelijke jongeman verzocht mij de beugel goed aan te trekken, ‘dat is belangrijk voor wat zo komen gaat, meneer’. Door het onbekende achter die immense deuren luisterde ik aandachtig en deed wat hij vroeg. En dat tezamen met vijfendertig andere goudzoekers.

Langzaamaan werden we omhooggetrokken tot het moment dat we op vijfendertig meter hoogte ineens stil stonden. En voordat ik, al bungelend boven de afgrond, kon nadenken over de ‘stop-before-you-drop’, stortten we met een vrije val in een donker mistig gat in de grond. Om er vervolgens met negentig km/u uit te razen, tig keer over de kop te gaan en flink door elkaar geschud te worden. Met een hartslag van tweehonderd slagen per minuut probeer ik na twintig seconden te beseffen wat ik net heb meegemaakt.

Dit was mijn allereerste rit in de “Baron 1898” van de Efteling. Een ervaring die me sterk doet denken aan de ‘rollercoaster’ van de afgelopen maanden. Met echt diepe dieptepunten en soms gekke hoogtepunten, zoals Danny Vera zingt in zijn gelijknamige nummer.

De afgelopen zes maanden waren intens voor iedereen. Vooral voor ondernemers was het een onzekere tijd.  Ondernemen in de mist, niet wetende wat je tegenkomt, hoe het verloopt en waar je financieel op uitkomt. Voor velen een donkere of grijze periode waar men de grond met een geweldige snelheid onder zich voelde wegzakken. Tot op een bepaalde hoogte!

Het waren de noodpakketten van de overheid gevuld met financiële regelingen, zoals de NOW, die ondersteuning bieden. En er waren regelingen die een stimulans zijn voor hen die kansen zien en durven te investeren. Het biedt zekerheid om een positief zicht op de toekomst te houden.

Met nog één kwartaal voor de boeg, staat het einde van tweeduizendtwintig al snel weer voor de deur. Hoe NOW verder?

Als ondernemer trekt u lering uit het verleden en denkt u in kansen voor de toekomst. Hoe mooi is het als u alle potentie in de onderneming kunt omzetten in het behalen van meer resultaat. Op zoek naar het ‘goud’, evenals de mijnwerkers van de “Baron”. Maar hoe doe je dit?

Veel ondernemers sturen op omzet, waarbij het resultaat soms een verrassing blijkt. Naast omzet zijn er nog vijf andere resultaatbepalers voor uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfskosten en productiviteit. Deze resultaatbepalers zijn voor zo’n 80% verantwoordelijk voor de hoogte van uw resultaat. Zijn alle resultaatbepalers bij u bekend? Want als u deze kent, kunt u de winstpotentie van uw bedrijf in kaart brengen. En met de juiste acties beïnvloedt u uw resultaat enorm.

In de afgelopen periode hebben wij voor een vijftal klanten een rendementsanalyse uitgevoerd. Deze analyse resulteerde in een totaal winstpotentieel van circa negenhonderdduizend euro. Een potentieel dat nog niet was benut en wordt gerealiseerd door het treffen van de juiste maatregelen.

Stuurt u toch alleen op omzet? Draai het dan eens om! Bepaal voor het vierde kwartaal uw wenselijke resultaat en tel daar uw vaste bedrijfskosten bij op. Deel de uitkomst op het gemiddelde percentage brutowinst en u weet de omzetdoelstelling voor de komende tijd. U stuurt vervolgens op de uitkomsten per maand, per week, per dag of per uur.

Streeft u naar een ander (in)zicht en bent u benieuwd naar uw resultaatbepalers en winstpotentieel? We helpen u graag vooruit!

Kijk hier (https://www.worrelljetten.nl/diensten/slim-vooruit/) voor meer informatie over onze aanpak of hier (https://www.worrelljetten.nl/slimvooruitblik/) voor informatie over onze rendementsanalyse.

Liever een persoonlijk gesprek? Neemt u dan gerust contact met mij op.

Gun uzelf vooruitgang!

Bouke van der Heiden
Strategisch adviseur – Consultant

Deel dit bericht via