Blog Gerben Fabries

Tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting

Fiscaal, 02 maart 2023

Vanaf 1 maart 2023 kan weer aangifte worden gedaan. Hierbij alvast een aantal tips.

Voorkom verrassingen achteraf en laat je goed adviseren. Wij helpen graag!

DOE TIJDIG AANGIFTE

Indien je een uitnodiging tot het doen van aangifte hebt ontvangen, moet je voor 1 mei aangifte doen. Voorkom een herinnering, aanmaning of ambtshalve aanslag met aangifteverzuimboete. De aangifteverzuimboete bedraagt € 385.

TIP

Het tijdig doen van aangifte voor 1 april heeft als voordeel dat er dan door de Belastingdienst voor 1 juli een aanslag wordt opgelegd. Moet je op grond van jouw aangifte nog een bedrag aan inkomstenbelasting betalen? Dan wordt over de aanslag geen belastingrente in rekening gebracht.

TIP

Lukt het echt niet om aangifte te doen voor 1 mei, vraag dan tijdig om uitstel.

TIP

Heb je uitstel aangevraagd, maar verwacht je inkomstenbelasting 2022 bij te moeten betalen, voorkom dan belastingrente en vraag tijdig een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 aan. Dit kan tot 1 mei as.

FISCAAL PARTNERSCHAP

Beoordeel of sprake is van fiscaal partnerschap. Het voordeel hiervan is dat je gemeenschappelijke (aftrek)posten en vermogen aan elkaar kunt toerekenen.

TIP

Indien je een gedeelte van het jaar fiscaal partner bent, dan kun je er echter voor kiezen om voor het gehele jaar fiscaal partner te zijn.

TIP

Schuif slim met aftrekposten. Dit kan er namelijk toe leiden dat een partner onder de aanslaggrens blijft. Dan hoeft er geen inkomstenbelasting te worden betaald.

BEN JE MET PENSIOEN GEGAAN? DIT VERANDERT ER VOOR JE!

Meerdere inkomsten

Naast de AOW ontvang je 1 of meerdere pensioenen. Realiseer je dat bij bij het doen van aangifte alle pensioeninkomsten bij elkaar worden opgeteld waardoor een oplopende belasting geldt. Houd er dus rekening mee dat je bij het doen van aangifte moet bijbetalen.

TIP

Vraag tijdig een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan.

TIP

Zorg ervoor dat slechts 1 pensioenuitvoerder rekening houdt met de loonheffingskorting.

TIP

Je inkomen verandert, heb je nu wel of juist niet recht op toeslag? Laat dit controleren om te voorkomen dat je toeslag misloopt of juist moet terugbetalen.

EIGEN WONING

Aankoop eerste keer

Koop je voor het eerst een nieuwe woning? Let dan goed op extra aftrekposten.

Tijdelijk 2 woningen

Ben je verhuisd naar een andere woning en staat de oude woning te koop? Of heb je een eigen woning en wordt op dit moment een nieuwbouwwoning gerealiseerd wat uiteindelijk de nieuwe eigen woning wordt? Let op dat je het eigen woningforfait juist aangeeft en geen hypotheekrenteaftrek laat liggen.

Oude woning is verkocht

Houd bij verkoop van de oude woning rekening met de zogenoemde bijleenregeling. Kort gezegd: een overwaarde van deze woning dien je in je nieuwe woning te stoppen. Voor het meerdere is een financiering mogelijk mits deze voldoet aan de hypotheekregels vanaf 2013 en voor zover overgangsrecht mogelijk is. Laat je goed adviseren hierin.

BEN JE GESCHEIDEN?

Algemeen

Is er sprake van een echtscheidingsconvenant? Wat staat hierin beschreven? Het is belangrijk dat deze gemaakte afspraken uiteindelijk in de aangifte inkomstenbelasting worden verwerkt.

TIP

Wanneer eindig het fiscaal partnerschap en kies je ervoor om dit fiscale partnerschap nog 1 keer te verlengen tot het hele jaar?

TIP

Zorg ervoor dat de alimentatie juist wordt aangeven bij diegene die deze ontvangt en bij diegene die deze heeft betaald.

TIP

Heeft dit een verandering van inkomen tot gevolg? Zorg ervoor dat je een eventueel opgelegde voorlopige aanslag aanpast.

Echtscheiding en eigen woning

Dit is een zeer gecompliceerd onderdeel van de aangifte. Hierbij dient rekening te worden gehouden op wiens naam de eigen woning staat en wie de hypotheekrente betaalt. Wat is hierover in het echtscheidingsconvenant opgenomen?

TIP

In dit onderdeel kunnen gemakkelijk fouten worden gemaakt. Laat je daarom goed voorlichten.

EN DAN NOG DIT

Voordat je de aangifte indient

  • Heb je slim geschoven met gemeenschappelijke posten tussen jou en jouw fiscaal partner?
  • Ben je geen aftrekposten vergeten?
  • Heb je misschien recht op toeslag en heb je deze niet aangevraagd? Dan kun je dit nu nog corrigeren.

Deel dit bericht via

Andere blogberichten in Fiscaal

Tien financiële zaken die je portemonnee raken vanaf 1 juli: van hogere accijns voor benzine en diesel tot stijging maximale leenrente 22 juni 2023 Halverwege het jaar passen veel bedrijven prijzen aan en veranderen er ook flink wat fiscale regelingen. Per 1 juli 2023 gaat onder meer de accijns op benzine, diesel en LPG omhoog en worden telefoonabonnementen duurder. Bedrijven, de fiscus en andere overheidsorganisaties passen vaak halverwege het jaar prijzen en tarieven aan. Dat kan flinke invloed hebben op je persoonlijke financiën. Per 1 juli 2023 staan er ook weer de nodige veranderingen op stapel, waarbij de inflatie nog altijd een hoofdrol speelt. Zo maken bijvoorbeeld telecombedrijven gebruik van een ‘inflatiecorrectie’ om prijzen van abonnementen aan te passen en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de huren. Lees verder
Wees stipt met de nakoming van de betalingsregeling voor Coronabelastingschulden om intrekking van de betalingsregeling te voorkomen 06 april 2023 Wij kunnen u adviseren over de voor u juiste aanpak! Zorg dat u niet te laat bent om actie hierin te ondernemen!

Tijdens de coronacrisis konden bedrijven ervoor kiezen om de betaling van hun belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 met de aflossing van deze schulden starten. Inmiddels blijkt dat meer dan 103.000 ondernemers achterlopen met die aflossingen.
Lees verder