Blog Wim Huurman

Van adviseur personeelszaken naar HR-businesspartner

HRM, Salaris & Advies, 13 april 2015

Het zal u allicht zijn opgevallen, te pas en te onpas wordt er tegenwoordig gesproken over HR-businesspartner. Wat is er gebeurd met de adviseur personeelszaken?

In navolging van Angelsaksische modellen zijn wij decennia geleden al geconfronteerd met de managementhype. Alles moet gemanaged worden, van het bedrijf tot het huishouden. Personeelszaken kon natuurlijk ook niet meer, er moest een besef komen dat mensen middelen zijn geworden die ook nodig gemanaged moeten worden. Human Resource Management deed haar intrede.

Persoonlijk heb ik dit altijd verschrikkelijk gevonden. Ten eerste moet het toch mogelijk zijn om een Nederlandse titel te kunnen bedenken, ook al is dit voor sommigen te weinig ‘sexy’. Ten tweede ben ik sterk van mening dat mensen geen middelen zijn, zoals materiaal en materieel, maar zij zijn de organisatie. Als om 18.00 of 19.00 uur uiteindelijk iedereen naar huis is, dan blijft er een troosteloos leeg pand over.

Nu is men mij wel tegemoet gekomen door ‘management’ uit de titel te halen. Alleen wat doet die ‘businesspartner’ er nu bij? In mijn beleving komt voort uit de jarenlange klaagzang dat personeelszaken beleidsmatig niet serieus werd genomen. Dit terwijl financiën zich wel beter op de kaart wist te zetten.

Volgens Ullrich moet een HR-businesspartner een strategisch partner, een verandermanager, een administratief partner en een manager van werknemersbelangen zijn. Grappig, maar te sterk modelmatig en qua positionering intern veel te vaag.

Het echte probleem is volgens mij dat personeelszaken jarenlang onvoldoende in staat is (geweest) om haar bijdrage aan het bedrijfsresultaat inzichtelijk te maken. Lang leve HR-analytics. Dan laten wij personeelszaken investeren in gelikte software terwijl ze een jaarrekening of soms zelfs een spreadsheet niet eens goed kunnen lezen. Laat staan big data. Nee, terug naar de basis. Personeelszaken moet laten zien hoe het (integraal) bijdraagt aan het bedrijfsresultaat en zij moet dit periodiek inzichtelijk maken. Moet je opletten hoe snel je als personeelszaken serieus wordt genomen… Uiteraard ondersteunen wij graag hierbij.

Deel dit bericht via