Blog Martine Schwagermann

Van kennis naar innovatie

Algemeen, 20 januari 2014
Notice: Undefined index: popup in /home/customer/www/worrelljetten.nl/public_html/wp-content/themes/worrelenjetten/functions/shortcodes.php on line 25

De stelling van Francis Bacon is lange tijd leidend geweest voor de ontwikkeling van mens en samenleving. ‘Ga naar school, ga studeren, want kennis is macht’. Maar sinds het internettijdperk is kennis niet langer het privédomein van academici. Google, zoekmachines en sociale media zijn the key tot informatievergaring en informatiedeling voor de massa. 

Je zult dus als potentiële machthebber in de nieuwe economie veel meer in huis moeten hebben. Oog moeten hebben voor de veranderende wereld om ons heen, trends zien en vertalen. De tijd van toen is allang niet meer de tijd van nu. Wij leven in een snel veranderende maatschappij. Die vraagt om innovatie dat nodig is om uit de oude, bestaande structuren te stappen. Innovatie is de motor van elk bedrijf. Als je niet continu innoveert en achterover blijft leunen, is het gedaan met de goede koopman. Innovatie gaat gepaard met vrijheid in het denken. Dat is een absolute voorwaarde voor succes. Zonder vrijheid geen verbeelding, verfrissing en vernieuwing.

Lees verder

Op weg naar de nieuwe economie moet de blik vrij zijn van angst. Angst is een slechte raadgever en blokkeert groei, in de ruimste zin van het woord. Ga in je kracht staan! Dat is het eerste gewin. En wees bereid om jezelf kwetsbaar op te stellen. Immers, kwetsbaarheid leidt tot onderkenning van je zwakheden en uiteindelijk tot groei.

Ook moet het brein vrij zijn van cynisme. Als je maar blijft
denken dat je je doel niet gaat bereiken, bereik je je doel ook niet. Denk in kansen en uitdagingen en niet in bedreigingen. Wees niet bang om je kop boven het maaiveld uit te steken. De bouwblokken van de nieuwe economie, zoals visie, technologie en middelen zijn aanwezig. Ga daar creatief mee om. Weg met het doemdenken en somberen. Daar is Nederland te lang onder gebukt gegaan.

Een machthebber in de nieuwe economie is vrij van arrogantie en machtsvertoon. We zijn met elkaar
op zoek naar innovatie van het integrale soort, een interdisciplinaire aanpak. Met een open houding en samenwerking veranderen we de spelregels. Als ondernemer kun je niet alles. Zorg voor de juiste mensen om je heen, ga op zoek naar toptalenten en talenten uit de internetgeneratie. Zorg ook voor een optimaal werkklimaat met een grote mate van eigen verantwoordelijkheid en mooie kansen op ontplooiing. En deel successen.

In de nieuwe economie maken we ons gedrag vrij van materialisme. Hebben is uit. Het gaat niet zozeer om het bezit, maar om de beleving. En dat komt ook neer op samen delen. Wees maatschappelijk verantwoord en toon je betrokkenheid bij de samenleving.

Tenslotte dienen onze ideeën in de nieuwe economie bevrijd te worden uit de cel van ons eigen ego. Het gaat niet om jou, het gaat om ons en als je dat nog steeds niet begrijpt, dan tel je niet meer mee. Hiërarchische leiders zijn uit, inspirerende aanvoerders zijn hot.

Kortom, als je vrij denkt en keuzes maakt vanuit openheid, lef en vertrouwen, gaat er een wereld voor je open! Durf tegen de stroom in te gaan! Als je oude patronen los laat, dan krijg je je handen vrij!

mr. Martine A. Schwagermann FB

Deel dit bericht via