Blog Gerben Fabries

Voorkom belastingrente door op tijd aangifte VPB te doen

Fiscaal, 22 februari 2023

Als u een B.V. heeft, dan kunt u belastingrente voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (VPB) over het jaar 2022 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag VPB te vragen. Hoe zit dat precies?

Wanneer betaalt u belastingrente voor de VPB?

U betaalt belastingrente als de fiscus u een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. U betaalt rente over het bedrag dat u aan belasting moet betalen. U betaalt echter geen belastingrente als u vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.

Voorlopige aanslag

Daarnaast betaalt u ook geen belastingrente als u vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt en men deze voorlopige aanslag oplegt zoals u heeft gevraagd.

Belastingrente voorkomen

Vanaf 1 maart 2023 bent u 10,5% (was 8%) belastingrente verschuldigd over het bedrag dat u aan vennootschapsbelasting moet (bij)betalen. Het wordt dus nog belangrijker om belastingrente te voorkomen of te beperken.

Voorbeeld

Op 1 november 2023 legt de Belastingdienst een (voorlopige) aanslag vennootschapsbelasting op aan Klaassen B.V. Op grond van de aanslag moet Klaassen B.V. € 25.000 vennootschapsbelasting (bij)betalen. Daarnaast moet Klaassen B.V. over de periode van 1 juli 2023 tot 13 december 2023 over dit bedrag 10,5% belastingrente betalen, oftewel € 1.185.

Advies

Vraag vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan als u die nog niet heeft gehad. Heeft u die wel gehad, pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Ook zo voorkomt u 10,5% belastingrente.

Let op:

Heeft u een gebroken boekjaar? Dan gelden andere deadlines. Dien de aangifte VPB dan in binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar of vraag binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag VPB om 10,5% belastingrente te voorkomen.

Meer weten

Voorkom verrassingen achteraf en laat u goed adviseren. Neem bij vragen contact op met uw RelatieManager.

Deel dit bericht via