Nieuws Algemeen

Altijd prijs voor fiscus in Oudejaarsloterij

Algemeen, 20 december 2018

Oudejaarsloterij

VuurwerkDe Oudejaarsloterij wordt georganiseerd door de Staatsloterij en vindt traditioneel op 31 december plaats. Een lot kost € 30, dus is het niet moeilijk te berekenen hoeveel loten er verkocht moeten worden om alleen al de kosten te dekken. Uw kans op de hoofdprijs is dus niet bijzonder groot, om het eufemistisch uit te drukken.

Wanneer valt de hoofdprijs?

De trekking van de Oudejaarsloterij is op 31 december 2018. Uw prijs kunt u op z’n vroegst echter pas in het nieuwe jaar innen. Maar telt de prijs in dat geval mee in box 3 voor 2019 is dan de vraag (in box 3 betaal je belasting over je vermogen)? Het antwoord is ‘ja’, zo blijkt uit het Staatsloterijarrest. Uw vermogen voor 2019 wordt vastgesteld op 1 januari 2019 precies om 00.00 uur in de nacht van oud op nieuw. U kon de prijs toen nog niet innen. Het winnende lot heeft echter direct na de trekking reeds een waarde van € 30 miljoen. Dat deze waarde dan nog niet kan worden opgeëist, doet niet ter zake. In de aangifte 2019 zal dus per 1 januari 2019 de prijs van € 30 miljoen als vermogen moeten worden opgegeven.

Belastingvrij?

Aangezien box 3 sinds een aantal jaren een progressie kent, loopt de heffing bij het winnen een prijs behoorlijk op. Afhankelijk van de omvang van uw overige vermogen betaalt u over het grootste deel 1,68% belasting. Over de hoofdprijs van € 30 miljoen is dat een bedrag van € 504.000. Uw prijs is weliswaar vrij van kansspelbelasting, maar helemaal belastingvrij toch niet echt…

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven