Nieuws Algemeen

Auto van de zaak na bedrijfsoverdracht

Algemeen, 23 juli 2018

Overbrengen naar privé

Auto vrouwAls u de auto niet samen met de andere bedrijfsmiddelen overdraagt, gaat deze over naar privé. De waarde van uw auto valt dan in de winst, waarover u belasting moet betalen. Er is namelijk sprake van een privéonttrekking.

Werkelijke waarde

De privéonttrekking wordt gesteld op de werkelijke waarde. Deze zult u zo goed mogelijk moeten schatten. Wijkt de waarde af van de boekwaarde, dan maakt u boekwinst of -verlies. Een boekwinst komt ten goede aan de winst, een boekverlies komt hierop in mindering.

Ook voor de bv

Heeft u een bv, dan kunt u als werknemer van de bv de auto van de zaak overnemen. De opbrengst valt dan in de winst. Is die groter dan de boekwaarde, dan maakt de bv belaste boekwinst. Bij een lagere opbrengst is er sprake van een aftrekbaar boekverlies.

Let op! Vanaf het moment dat u de auto in privé overneemt, komen ook alle facturen voor uw privérekening. Vanaf hetzelfde moment bent u echter wel verlost van de fiscale bijtelling.

Wat met de btw?

Voor de btw is van belang of uw bedrijf de auto meer dan vijf jaar geleden heeft aangeschaft. De btw op de auto mag namelijk ineens van de af te dragen btw worden afgetrokken, maar de btw op de auto wordt wel vijf jaar gevolgd. Is de auto bijvoorbeeld pas drie jaar oud, dan moet de btw over de resterende twee jaar alsnog worden terugbetaald. Die laatste twee jaren is de auto namelijk niet meer bij de bv in gebruik.

Btw in rekening brengen?

Bij verkoop van de auto aan de nieuwe eigenaar (ondernemer dan wel dga) moet ook weer btw in rekening worden gebracht. Deze is voor u als ex-ondernemer uiteraard niet aftrekbaar.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven