Nieuws Algemeen

Auto van de zaak vóór aanvang dienstbetrekking

Algemeen, 08 september 2022

Bijtelling auto

Auto van de zaak

Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, is de bekende bijtelling van toepassing. Dat is in beginsel niet anders voor de werknemer waarvan de dienstbetrekking nog niet is begonnen. Het is namelijk een voordeel uit toekomstige dienstbetrekking.

Loon in natura

De bijtelling vanwege het privégebruik van de auto wordt aangemerkt als loon in natura. U verwerkt de bijtelling in de aangifte loonheffingen over het tijdvak waarin de auto ter beschikking is gesteld. Over dat tijdvak betaalt u dan geen loon in geld, maar u moet dus wel loonheffingen afdragen.

Bruteren

Het bedrag dat u moet inhouden, kunt u verhalen op de werknemer. U kunt er ook voor kiezen om het bedrag te bruteren. Dit is een dure optie, omdat u dan ook de te betalen belasting over de bijtelling voor uw rekening neemt.

Let op! U mag de bijtelling voor de auto van de zaak niet onderbrengen in de werkkostenregeling om zo de belastingheffing bij de werknemer te voorkomen. Dit is een van de weinige uitzonderingen waarbij geen gebruik kan worden gemaakt van de WKR.

Meer weten?

De fiscale gevolgen zijn ook verwerkt in de Handreiking ‘Geen zakelijke kilometers en bijtelling auto’, een publicatie van de Belastingdienst. Heeft u nog vragen, wij helpen u graag verder.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven