Nieuws Algemeen

AVG: streep door BSN in btw-nummer zzp’er

Algemeen, 10 juli 2018

Autoriteit Persoonsgegevens

CreditcardEen en ander volgt uit een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Door de koppeling van het btw-nummer aan het BSN-nummer is makkelijk identiteitsfraude mogelijk. De AP wil daarom dat de fiscus uiterlijk op 1 januari 2019 andere btw-nummers aan zzp’ers toekent.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is bijvoorbeeld mogelijk door gebruik van het btw-nummer in combinatie met de NAW-gegevens en het banknummer van een zzp’er. Op deze manier kunnen op naam van de zzp’er bijvoorbeeld eenvoudiger goederen worden besteld zonder de factuur te voldoen.

Begrip bij fiscus

De staatssecretaris van Financiën heeft begrip voor het standpunt van de AP, maar vraagt zich af of de termijn van 1 januari 2019 haalbaar is. Het btw-nummer is namelijk een belangrijk en veel gebruikt fiscaal nummer.

Let op! Ondernemers moeten het nummer bijvoorbeeld ook vermelden op hun btw-facturen. Een wijziging van het btw-nummer zal voor de meeste zzp’ers dan ook extra kosten met zich brengen, als gevolg van het wijzigen van bijvoorbeeld facturen, briefpapier en visitekaartjes.

Op een eenvoudige btw-factuur hoeft het btw-nummer niet te staan. Een eenvoudige factuur mag een ondernemer uitreiken als het bedrag van de aankoop inclusief btw maximaal € 100 bedraagt.

Informatie naar Tweede Kamer

De staatssecretaris heeft aangegeven dat na het zomerreces de Tweede Kamer geïnformeerd zal worden over hoe hij het probleem gaat aanpakken.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven