Nieuws Algemeen

Beëindig vrijwillige ziektewetverzekering bij overstap naar bv

Algemeen, 09 augustus 2018

Overstap naar bv

ThermometerDe overstap naar een bv wordt meestal overwogen bij een zodanig structureel hoge winst, dat deze niet meer volledig consumptief wordt gebruikt. Het voordeel van de overstap is onder meer dat de overwinst onbelast in de bv kan worden opgepot. De overstap betekent echter ook dat u als werknemer in dienst treedt bij uw bv.

Vrijwillige verzekering Ziektewet

U kunt zich als ondernemer in de inkomstenbelasting bij het UWV verzekeren voor de ziektewet. U heeft dan, als u voldoet aan de voorwaarden, bij ziekte recht op een uitkering.

Niet voor de dga

Een vrijwillige verzekering voor de ziektewet bij het UWV heeft geen zin voor de dga. De dga is namelijk in dienst bij de bv. De bv is verplicht om bij ziekte het loon twee jaar door de betalen. In die periode heeft u geen recht op een ziektewetuitkering. Wettelijk is namelijk bepaald dat er geen ziektewetuitkering wordt betaald als er recht bestaat op loon.

Ook premie kwijt

Als u bij de overstap naar een bv niet zelf uw vrijwillige ziektewetverzekering beëindigt, betaalt u uw premie voor niets. U krijgt geen uitkering bij ziekte en krijgt ook uw premie niet terug als u uw verzekering achteraf beëindigt. Dit is onlangs nog bevestigd door de Centrale Raad van Beroep, de rechter inzake uitkeringsgeschillen.

Betere voorlichting

Het UWV informeert verzekerden over deze kwestie op verschillende manieren. Toch heeft de staatssecretaris naar aanleiding van bovengenoemde rechtszaak contact opgenomen met het UWV om te bezien of betere voorlichting nodig is.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven