Nieuws Algemeen

Belastingvrije bonus aan personeel?

Algemeen, 22 oktober 2019

Werkkostenregeling

Via de WKR kunt u zaken belastingvrij aan uw personeel vergoeden of verstrekken. Denkt u aan het bekende kerstpakket of een personeelsuitje.

Vrije ruimte

De werkkostenregeling kent dit jaar een zogenaamde vrije ruimte van 1,2% van uw loonsom. Tot dit bedrag zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel belastingvrij en hoeft u als werkgever ook geen belasting af te dragen.

Eindheffing 80%

Komt u met al uw vergoedingen en verstrekkingen in het jaar boven de vrije ruimte van 1,2% uit, dan betaalt u als werkgever 80% belasting over het meerdere via een eindheffing. De vergoeding of verstrekking blijft voor het personeel belastingvrij.

Gebruikelijkheidscriterium

Als u iets in de werkkostenregeling wilt onderbrengen, moet dit voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

Let op! Een bonus van bijvoorbeeld € 1 miljoen kunt u dus niet onderbrengen in de werkkostenregeling.

Doelmatigheidsgrens

Er geldt een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de fiscus ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en hoeft u in beginsel dus geen naheffingen te verwachten.

Tip! Heeft u dit jaar de grens van uw vrije ruimte van 1,2% nog niet bereikt? Gebruik deze dan bijvoorbeeld voor een personeelsuitje of belastingvrije bonus. Dit kan ook een bonus voor de dga zijn. Blijft u binnen de genoemde grens van € 2.400, dan is deze fiscaal altijd acceptabel.

Heeft u vragen over de benutting van de vrije ruimte voor een bonus of andere vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven