Nieuws Algemeen

Belgische werknemer recht op heffingskorting?

Algemeen, 06 december 2018

Heffingskortingen

BelgieHeffingskortingen komen in aftrek op de te betalen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Er is bijvoorbeeld een algemene heffingskorting, maar er is bijvoorbeeld ook een heffingskorting voor werkenden, de arbeidskorting. Een deel van de korting heeft betrekking op de belasting en een ander deel op de premies. Niet iedereen heeft altijd recht op beide delen van de heffingskorting.

Wanneer inwoner?

Als werkgever moet u vanaf 2019 bepalen of een werknemer als ‘inwoner’ van Nederland kan worden aangemerkt. U bepaalt dit door u af te vragen waar het centrum van zijn of haar sociale en economische leven zich afspeelt. Bij twijfel kunt u de werknemer om een zogenaamde woonplaatsverklaring vragen.

Belgische werknemers

Voor Belgische werknemers ligt het ingewikkelder. Op grond van het verdrag met België en in combinatie met een besluit van de staatssecretaris van Financiën, hebben Belgische werknemers wel recht op het belastingdeel van de heffingskortingen.

Claimen via voorlopige aanslag

De Belastingdienst geeft er de voorkeur aan dat Belgische werknemers het belastingdeel van de heffingskortingen claimen via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019. De fiscus heeft hiermee namelijk al rekening gehouden in de programmatuur en rekent er op dat werkgevers dit niet zelf al toepassen. Daarom kunt u als werkgever zelf beter geen rekening houden met het belastingdeel van de heffingskortingen voor uw Belgische werknemers, anders zou deze dubbel worden meegenomen. De Belastingdienst heeft echter laten weten het niet te zullen corrigeren in de loonaangifte indien u het toch toepast voor Belgische werknemers.

Let op! Als u het toch toepast én de werknemer vraagt een voorlopige aanslag aan, zal uw Belgische werknemer het dubbel verkregen belastingdeel van de heffingskortingen terug moeten betalen bij de definitieve aanslag.

Heeft u vragen over het al dan niet toepassen van het belastingdeel van de heffingskortingen voor Belgische werknemers, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven