Nieuws Algemeen

Branchevereniging INretail luidt noodklok

Algemeen, 19 november 2019

WinkelstraatStenen winkels in heel Nederland hebben het moeilijk, en dan vooral in de middelgrote steden. Volgens INretail smeult in de Nederlandse winkelstraten een veenbrand waaraan de overheid voortdurend zuurstof aan toevoegt. Directeur Jan Meerman hekelt de strenge regelgeving van gemeenten, de belastingdruk, de hoge parkeertarieven en de steeds groter wordende macht van buitenlandse onlinegiganten die steeds meer winkeliers met een stenen winkel nekken.

Brandbrief met tien actiepunten

Op initiatief van INretail ontvingen vorige week alle fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer met mkb-beleid in hun portefeuille de brandbrief. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de sluimerende problemen bij ondernemers in de retail. Volgens INretail voelen nog veel winkeliers de gevolgen van de crisis van tien jaar gelden. Om de kansen voor deze ondernemers te vergroten worden tien actiepunten aangehaald. Zo wordt aangedragen om de btw-verhoging weer terug te draaien, de btw op alle Chinese postpakketjes eerder in te voeren, werkgeverschap te belonen, boetes op flexibele arbeid in te trekken en winkeliers de ruimte te geven voor extra verdienmogelijkheden zoals horeca.

Samen met het ministerie van Economische Zaken heeft INretail destijds de ‘Retailagenda’ uitgewerkt. Volgens de brancheorganisatie staat daarin het in goede banen leiden van problemen centraal, maar ziet ze tegelijk dat andere ministers de lasten laten stijgen en nieuwe regels opleggen. INretail roept op tot een brede landelijke aanpak met een retail taskforce.

De volledige brief is hier te lezen.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven