Nieuws Algemeen

Brexit: ‘Digitaal verkeer onder druk’

Algemeen, 22 januari 2019

AbstractDit schrijft Nederland ICT op hun site. De branchevereniging wil graag met de Autoriteit Persoonsgegevens in gesprek om een overgangsperiode af te spreken. Zo krijgen bedrijven de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Onzekerheid voor bedrijven

Als het Verenigd Koninkrijk na de Brexit geen onderdeel meer is van de Europese Unie, wordt het land een zogeheten ‘derde’ land. Bedrijven en organisaties mogen dan niet meer zomaar data van hun klanten of medewerkers in het Verenigd Koninkrijk opslaan. “Deze onzekerheid treft veel bedrijven en gaat breder dan alleen de ICT-sector,” zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. “Denk aan een securitybedrijf dat meekijkt of je website niet wordt aangevallen, waarbij het personeel is gevestigd in Engeland.  Of aan een handige app om bestanden te delen met klanten waarvan hun server in Engeland staat. Maar ook een internationaal bedrijf waarvan de helpdesk in Engeland is gevestigd.”

Boetes

Als er geen overgangsperiode komt, zoals was afgesproken in de Brexit-deal van premier May die eerder door het Britse parlement is weggestemd, dan moeten bedrijven na 29 mei anticiperen op allerlei scenario’s tegelijk. “In theorie kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes gaan uitdelen,” aldus De Bruijn op de site van Nederland ICT. “Maar wat ook kan gebeuren, is dat bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en allerlei losse nieuwe contracten gaan afsluiten. Dan creëer je een juridische wirwar die achteraf misschien helemaal niet nodig was. Dat jaagt bedrijven enorm op kosten.” Nederland ICT benadrukt dat de overgangsperiode een tijdelijke maatregel is die bedrijven en overheden de tijd geeft om duidelijkheid te krijgen.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven