Nieuws Algemeen

Btw bij voorbereiding deal aftrekbaar?

Algemeen, 19 december 2018

Btw op advieskosten

btwDeze vraag stond onlangs centraal in een procedure voor de Europese rechter in een zaak die was aangespannen door vliegmaatschappij Ryanair. Ryanair had een overnamebod uitgebracht op de aandelen van een andere vliegmaatschappij met het doel hieraan managementdiensten te leveren. De overname ging niet door, maar er waren wel advieskosten gemaakt. De vraag was of de btw hierop verrekenbaar was.

Aankoop aandelen is onvoldoende

Vooraf stelde de in dit geval Ierse rechter vast dat alleen het aankopen van de betreffende aandelen onvoldoende is voor teruggave van de btw. Dit is namelijk niet aan te merken als het exploiteren van een zaak. Als de aankoop van de aandelen gepaard gaat met het verrichten van btw-belaste prestaties jegens de gekochte vennootschap, kan dit anders liggen. Te denken valt aan het verrichten van administratieve, financiële, commerciële en technische diensten voor de gekochte deelneming. In dat geval zijn de eerste investeringsactiviteiten aan te merken als economische activiteit, waardoor de btw op de adviesdiensten aftrekbaar is. Dit staat dus los van de vraag wanneer de eerste inkomsten ontstaan. Is een recht op aftrek eenmaal ontstaan, dan blijft het in stand.

Wel aftrek

De conclusie was dan ook dat Ryanair de btw kon aftrekken, aangezien de uitgaven uitsluitend veroorzaakt werden door de geplande btw-belaste activiteit jegens de vennootschap.

Heeft u vragen over de aftrekbaarheid van btw bij een voorgenomen bedrijfsovername, neem dan contact met ons op.

 

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven