Nieuws Algemeen

Business seat WK-voetbal! Btw aftrekbaar?

Algemeen, 12 juli 2018

StadionWanneer aftrek?

De btw die u als ondernemer betaalt over uw afgenomen goederen en diensten is in beginsel aftrekbaar. Dit geldt dus in principe ook als de ondernemer geschenken of verstrekkingen aan zakelijke relaties doet, zoals het ter beschikking stellen van een business seat. Verricht u gedeeltelijk vrijgestelde prestaties, zoals medische diensten, onderwijs of verzekeringen, dan is ook de btw slechts gedeeltelijk aftrekbaar.

Voorwaarden

Maar, aan de hoofdregel dat de btw op de business seats in aftrek mag worden gebracht, zijn wel voorwaarden gesteld. Het moet gaan om een zakelijk belang en de relatie die meegaat naar de voetbalwedstrijd, moet op zijn beurt voor minstens 30% btw-belaste prestaties verrichten.

Business seat

Daarnaast moet u uw administratie goed bijhouden, want anders kunt u het recht op btw-aftrek verliezen.  Een ondernemer die samen met relaties voetbalwedstrijden bezocht en daartoe een business seat had gehuurd bij een voetbalclub, werd geconfronteerd met een inspecteur die de btw hierover weigerde in aftrek toe te laten. Dat kwam omdat de ondernemer niet kon aantonen wie van de business seats gebruik had gemaakt. De rechter gaf de inspecteur daarom gelijk.

Aftrek btw personeelsvoorzieningen

Voor personeelsvoorzieningen, zoals het bezoeken van een voetbalwedstrijd, geldt dat de btw in beginsel aftrekbaar is als het bedrijfsbelang – het zakelijk belang dus – voorop staat. Dus als er geen relaties meegaan, is er geen sprake van een zakelijk belang. 

Grens relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen

Overigens is de btw op relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen per definitie aftrekbaar als het per relatie of werknemer jaarlijks slechts om een bedrag aan voorzieningen van € 227 ex btw gaat. Zoals eerder gezegd: u dient dit desgevraagd wel te kunnen bewijzen, dus houd er een goede administratie op na!

Heeft u vragen over de aftrek van btw op relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven