Nieuws Algemeen

Eerste Kamer ook akkoord met spoedreparatie fiscale eenheid

Algemeen, 30 april 2019

RekenmachineHet wetsvoorstel inzake de spoedreparatie van het regime van de fiscale eenheid is nu ook door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat het wetsvoorstel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018 in werking treedt.

Reparatie na uitspraak Europese Hof

Op 22 februari 2018 besliste het Europese Hof van Justitie dat het Nederlandse fiscale eenheidsregime niet helemaal voldoet aan de EU-regels. Omdat deze uitspraak enigszins was voorzien, was al eerder een spoedreparatie aangekondigd.

Inhoud wetsvoorstel

Het wetsvoorstel houdt kort gezegd in dat voor enkele regelingen in de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting moet worden gedaan alsof er geen fiscale eenheid is. Dit kan negatieve gevolgen hebben, met name wat betreft de aftrekbaarheid van bepaalde rentebetalingen. Dit betekent dat bepaalde antimisbruikregelingen niet langer kunnen worden omzeild met een fiscale eenheid.

Bekorting terugwerkende kracht

De periode waarvoor het wetsvoorstel met terugwerkende kracht gaat gelden, tot 1 januari 2018, is korter dan oorspronkelijk het plan was. Door het niet afschaffen van de dividendbelasting kwamen hiervoor de middelen vrij.

Heeft u vragen over het wetsvoorstel inzake de spoedreparatie van de fiscale eenheid, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven