Nieuws Algemeen

Extra btw terug op pand met zonnepanelen

Algemeen, 09 april 2019

Pand wordt zakelijk voor de btw

ZonnepanelenDoor de energieopwekking van de zonnepanelen op uw woning wordt dat deel van het pand zakelijk gebruikt en wordt het voor de btw een zogenaamde ‘nuttige ruimte’. Om deze reden kan de btw die hierop drukt worden afgetrokken. Onlangs stond een ondernemer voor de rechter die de totale btw op het pand in aftrek wilde brengen.

Nuttige ruimte

De rechter stond volledige aftrek van de btw op het pand niet toe. De btw op het pand kon wel deels teruggevraagd worden, namelijk over de werkelijke ’nuttige ruimte’.

Omvang zonnepanelen beslissend

Het pand had een nuttige ruimte van 72m2. De zonnepanelen hadden een omvang van 19,7m2. De nuttige ruimte werd hierdoor vergroot met 19,7m2 tot een totaal van 91,7m2 (72 + 19,7).

Van deze nuttige ruimte werd 19,7/91,7 ofwel 21,5% zakelijk gebruikt. De rechter stond de aftrek toe van 21,5% van de btw die drukte op de bouw van de woning, ofwel in dit geval een bedrag van € 3.146.

In lijn met uitspraak hof Arnhem-Leeuwarden

De uitspraak is in lijn met een eerdere uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uit 2017. Het is dan ook niet te verwachten dat tegen de uitspraak nog hoger beroep wordt aangetekend door de fiscus.

Heeft u vragen over de btw in verband met de aanschaf van zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven