Nieuws Algemeen

Fiscale regelingen voor gezonder personeel

Algemeen, 11 maart 2019

Arbowet

De Arbowet schrijft voor welke verplichtingen u als werkgever heeft, zoals een veilige werkplek. Voorzieningen op grond van deze verplichtingen zijn vrijgesteld van belasting. Het maakt niet uit of u de voorziening vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt.

Let op! Als voorwaarde is gesteld dat u de werknemer geen bijdrage mag vragen, anders vervalt de vrijstelling.

Wat valt er allemaal onder?

YogaVrijgestelde zaken zijn onder andere een aanstellingskeuring, beschermende kleding of een EHBO-cursus die in redelijkheid deel uitmaakt van uw arboplan. Maar bijvoorbeeld ook een griepprik is vrijgesteld.

Massage

Een stoel- of reflexzonemassage is onder voorwaarden ook vrijgesteld. Deze moet ook in redelijkheid deel uitmaken van uw arboplan, onder werktijd plaatsvinden en niet deels door de werknemer betaald worden.

Stoppen met roken

Het nieuwe jaar is voor veel mensen weer aanleiding om te proberen te stoppen met roken. Een dergelijke cursus mag u ook belastingvrij vergoeden of verstrekken. Ook deze moet onderdeel uitmaken van uw arboplan.

Fitness

Fitness op de werkplek is ook belastingvrij. Onder het begrip werkplek verstaat de fiscus iedere plek waar u volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent.

Belast of via de werkkostenregeling

Andere voorzieningen in het kader van de gezondheid zijn wel belast voor de werknemer, zoals een abonnement voor de sportschool of toegangskaarten tot een wellnesscentrum. Dergelijke voorzieningen kunt u wel onderbrengen in de werkkostenregeling.

Let op! Volgens de werkkostenregeling mag u in 2019 1,2% van de loonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel. Ze blijven voor hen onbelast. Boven deze grens ook, maar dan betaalt u als werkgever wel 80% eindheffing.

Heeft u vragen over de fiscale tips, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven