Nieuws Algemeen

Fiscus betaalt mee aan kosten diefstal

Algemeen, 21 oktober 2019

Kosten aftrekbaar

EuroDe inkoopprijs van gestolen goederen of cash komt in mindering op uw winst en dus betaalt u ook minder belasting. Het is daarom van belang goed bij te houden hoeveel en wat er gestolen wordt. Anders is er voor wat betreft de administratieve kant weinig verschil met goederen die u voor eigen gebruik aan uw zaak onttrekt.

Bewijslast

Als u kosten maakt, dus ook bij diefstal, ligt de bewijslast in beginsel bij u. Inbrekers laten uiteraard geen factuur achter waarin ze aangeven welke spullen er ontvreemd zijn en dus zult u dit zelf zo goed mogelijk aannemelijk moeten maken. Daarom is het van belang altijd aangifte te doen en bijvoorbeeld foto’s te maken van de inbraak.

Eigen personeel

Diefstal door het eigen personeel komt helaas ook voor. Bij ontslag of een andere sanctie is het van belang om bijvoorbeeld correspondentie met uw verzekering of advocaat minstens zeven jaar te bewaren als bewijs.

Wat met de btw?

De btw op ontvreemde goederen mag u gewoon aftrekken. De waarde van de ontvreemde goederen ex btw kunt u dus ten laste van de winst brengen. U heeft de btw op de goederen al ontvangen en moet deze dus afdragen. Bij diefstal van cash geld speelt dit niet.

Verzekering dekt de schade?

Dekt de verzekering de schade, dan verhoogt dit de winst weer. Alleen een eventueel eigen risico komt dan ten laste van de winst. Krijgt u een vergoeding van de Stichting Afrekenen met Winkeldieven, dan is ook die belast. Via deze stichting kan een ondernemer een schadevergoeding van € 181 claimen bij de dief voor de tijd die de ondernemer kwijt is aan de afhandeling van de winkeldiefstal.

Heeft u vragen over de fiscale kant van de kosten van diefstal, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven