Nieuws Algemeen

Geen aanpak import gebruikte elektrische auto

Algemeen, 03 september 2019

Bijtelling verhoogd

Elektrische autoDe bijtelling voor elektrische auto’s is dit jaar verhoogd voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan € 50.000. De bijtelling voor de elektrische auto’s bedraagt 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000 en 22% voor het meerdere. Tot dit jaar gold de lage bijtelling over de hele cataloguswaarde.

Importtruc

Volgens RTL Nieuws leidde dit tot een toename van de import van jonge, gebruikte elektrische auto’s. Die auto’s krijgen namelijk een bijtelling die gebaseerd is op de datum van eerste toelating, waarbij het niet uitmaakt in welk land dat is gebeurd. In Nederland is dit de datum waarop er voor het eerst een eigenaar wordt geregistreerd. Door een andere definitie in het buitenland zou een auto volgens de registratie aldaar ouder zijn dan in werkelijkheid, wat een voordeel in de bijtelling oplevert.

Zeer kleine groep

Volgens de staatssecretaris gaat het maar om een zeer kleine groep auto’s. Bovendien is het voordeel maar tijdelijk. Hij geeft dan ook aan dat hij niet van plan is om in te grijpen.

Toename import

Dit kan betekenen dat de import van dergelijke auto’s gaat toenemen. De komende jaren stijgt de bijtelling voor elektrische auto’s namelijk verder. Volgens de plannen van het kabinet gaat het verschil in bijtelling vanaf 2026 zelfs verdwijnen.

Heeft u vragen over de bijtelling voor geïmporteerde elektrische auto’s, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven