Nieuws Algemeen

Gemeente onduidelijk? Streep door naheffing

Algemeen, 31 oktober 2018

Duidelijkheid vereist

Auto'sEen gemeente heeft de plicht het verschuldigd zijn van parkeerbelasting duidelijk te maken voor de automobilist. Meestal gebeurt dit aan de hand van borden en vermeldingen op de parkeerautomaat. Ook als parkeren is toegestaan op basis van een vergunning, heeft de gemeente een informatieplicht. Dit werd weer eens duidelijk toen een automobilist zijn zaak voor de rechter in Gelderland bracht.

Wijziging gebiedsindeling

In deze zaak ging het om de informatieplicht van de gemeente rond een wijziging van de gebiedsindeling waarop de parkeervergunningen gebaseerd waren. Een vergunninghouder parkeerde zijn auto op een plaats die sinds kort niet meer tot het gebied behoorde waarvoor hij een parkeervergunning had aangeschaft.

Vermelding op website onvoldoende

De gemeente voerde aan dat de wijziging op de gemeentelijke website was vermeld en dat ook aan de gemeentelijke balie hierover informatie verkregen had kunnen worden. Bovendien hadden de verschillende parkeerzones een andere kleur paal in het betreffende gebied gekregen. De rechter vond dit echter onvoldoende en verscheurde de naheffing parkeerbelasting.

Let op! Een wezenlijke wijziging in parkeervergunningen moet een gemeente dus actief onder de aandacht van vergunninghouders brengen. Bijvoorbeeld via een brief. Laat de gemeente dit na, dan kan geen naheffing worden opgelegd bij parkeren buiten het vergunninggebied.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven