Nieuws Algemeen

Hogere algemene heffings- en arbeidskorting

Algemeen, 25 september 2018

Iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting. Deze korting is inkomensafhankelijk: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting. De arbeidskorting is de extra heffingskorting die werkenden krijgen.

Let op! De plannen die op Prinsjesdag 2018 bekend zijn gemaakt, moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Verhoging algemene heffingskorting

In het Belastingplan 2019 is een verhoging aangekondigd van de algemene heffingskorting van € 358 over een periode van drie jaar. In 2019 vindt de eerste verhoging plaats met € 212 en de heffingskorting gaat daardoor maximaal € 2.477 bedragen.

Let op! De verhoging is gunstig voor met name lager betaalden. De algemene heffingskorting neemt namelijk af vanaf de tweede tariefschijf in de loon- en inkomstenbelasting, zo’n € 20.000. Inkomens vanaf de hoogste tariefschijf hebben geen recht meer op de algemene heffingskorting.

Dame winkelenVerhoging arbeidskorting

Om ook voor inkomens vanaf zo’n € 20.000 koopkrachtverbetering te bereiken, wordt naast een lager tarief van de tweede schijf in de loon- en inkomstenbelasting dus tevens de arbeidskorting verhoogd. Tot 2021 met maximaal € 365, waarvan in 2019 al maximaal € 150.

Gunstig voor met name parttimers

Het bovenstaande pakt gunstig uit voor de meeste parttimers, zoals scholieren en studenten. Alleen al door de algemene heffingskorting hoeft volgend jaar tot een inkomen van € 6.758 geen belasting te worden betaald. Nu is dat bijna € 6.200.

Eerder aan de slag

Door de maatregelen daalt tevens de marginale belastingdruk, ofwel de belasting die per extra verdiende euro aan belasting moet worden betaald. Hierdoor wordt het lonender om (meer) te werken. Dit geldt vooral voor inkomens tussen € 20.000 en ruim € 35.000. Voor deze inkomens is dit extra van belang, omdat men door een hoger inkomen soms aanzienlijk minder toeslagen krijgt en (meer) werken nauwelijks lonend is.

Verhoging ouderenkorting

Naast bovenstaande plannen, wordt ook de ouderenkorting fors verhoogd, met € 178 in 2019.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven