Nieuws Algemeen

Hypotheek in 40 jaar aflossen?

Algemeen, 24 mei 2018

Concurrentie

HuizenDe concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt maakt hypotheekverstrekkers inventief. Zo is er een aanbieder die hypotheken verstrekt met een aflossingstermijn van 40 jaar. Daarbij wordt ook de leeftijd van de potentiële koper bij het al dan niet verschaffen van een hypotheek betrokken.

Voordeel langere looptijd

Het voordeel van een langere looptijd is dat de maandlasten lager zijn, omdat de aflossing over een grotere periode kan worden gespreid. Dit is vooral voor starters op de woningmarkt van belang, zeker nu koopwoningen fors in prijs stijgen. Wel betaal je over een langere periode rente, en dus in totaal meer rente.

Later met pensioen

Een langere aflossingstermijn is ook verdedigbaar met het oog op de latere AOW- en pensioendatum die tegenwoordig geldt. Wie later met pensioen gaat, kan ook langer doen over het aflossen van zijn hypotheek.

Let op! Sinds 2013 geldt voor nieuwe hypotheken een verplichte aflossing van de verstrekte som in maximaal 30 jaar. Als u een lineaire of annuïteiten hypotheek afsluit, wordt aan deze voorwaarde voldaan. Een hypotheek met langere looptijd dan 30 jaar is hiermee in strijd. Dit zou betekenen dat de hypotheekrente dan niet aftrekbaar is.

Splitsing hypotheek

Om dit probleem te omzeilen wordt bij deze hypotheek de hoofdsom in twee delen gesplitst: een aftrekbaar deel dat in 30 jaar helemaal wordt afgelost, en een niet-aftrekbaar deel dat 40 jaar loopt. De bruto maandlasten van het totaal blijven 40 jaar gelijk.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven