Nieuws Algemeen

Lidmaatschap vakbond aftrekbaar voor zzp’er?

Algemeen, 29 augustus 2018

Ondernemingskosten

Btw administratieAls ondernemer bepaalt u zelf welke kosten u moet maken om uw onderneming te runnen. Ook als later blijkt dat de baat de kosten ten lange na niet te boven gaat. Uw zakelijke uitgaven moeten uiteraard wel relevant zijn voor uw onderneming en de kosten die ermee gemoeid gaan redelijk gangbaar.

Wat is redelijk?

Kosten die geen ‘redelijk denkend’ ondernemer zou maken, kunnen soms in aftrek beperkt worden. Er is dan vaak sprake van uitgaven die buiten alle proporties zijn. Een bekend arrest betreft een tandarts die voor het woon-werkverkeer een privévliegtuig gebruikte. Alleen de normale kosten van een vliegticket werden toen in aftrek toegelaten.

Lidmaatschap vakbond

Onlangs bracht een actrice haar zaak voor de rechter. Ze gaf tevens trainingen en coaching. Ze was lid van FNV en bracht de vakbondscontributie in aftrek op de winst.
De inspecteur ging hiermee niet akkoord, maar een rechter van het Hof Utrecht wel. Ter zitting kon de actrice de zakelijkheid van het lidmaatschap aannemelijk maken. De FNV heeft zelfs een speciaal lidmaatschap voor zelfstandigen. De inspecteur stelde dat dergelijke kosten vallen onder representatiekosten, maar die vlieger ging niet op.

Let op! Desgevraagd moet u de zakelijkheid van gemaakte kosten aannemelijk kunnen maken. U moet de door de inspecteur gevraagde stukken kunnen tonen en inlichtingen verstrekken.

Twijfelt u bij een bepaalde uitgave of het zakelijk is en u dit van de winst mag aftrekken? Wij adviseren u graag.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven