Nieuws Algemeen

Lijfrente verlaagt belasting stakingswinst

Algemeen, 29 mei 2018

Lege schappenStakingswinst

Als u als ondernemer uw onderneming staakt, maakt u mogelijk stakingswinst. Bijvoorbeeld omdat er reserves in uw bedrijf zitten of omdat u uw bedrijf boven de boekwaarde kunt verkopen. Zo zijn bedrijfspanden in de loop der jaren vaak in waarde gestegen. Over deze stakingswinst betaalt u belasting.

Belastingheffing uitstellen

U kunt de belastingheffing over deze stakingswinst uitstellen. Dit kan onder meer door de aankoop van een lijfrente. Het gevolg is dat u pas belasting betaalt wanneer de lijfrentetermijnen aan u worden uitgekeerd.

Wat is het voordeel?

Het belangrijkste voordeel van het uitstellen van de belastingheffing is dat u zo het tarief matigt.

Let op! Bij betaling ineens valt waarschijnlijk een groot deel van de stakingswinst in het toptarief van 51,95%. Spreidt u de belastingheffing door de aankoop van een lijfrente, dan bedraagt het tarief tot € 68.507 slechts 40,85%. Ook betaalt u de verschuldigde belasting op een later tijdstip, dus heeft u renteloos uitstel van betaling.

Maximum bedragen

Er gelden maxima voor de bedragen waarvoor u een lijfrente kunt kopen. De grootste vrijstelling bedraagt in 2018 € 454.237 en geldt wanneer u als ondernemer bij staking 61 jaar of ouder bent, dan wel invalide, ofwel komt te overlijden. Bent u tussen de 51 en 61 jaar oud en gaat de lijfrente direct in, dan geldt een vrijstelling van € 227.126. In alle overige gevallen is de vrijstelling € 113.569.

Voorwaarden

Voor een lijfrente gelden tal van voorwaarden. Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij de betreffende ondernemer zich niet aan deze voorwaarden gehouden had. Hij had per abuis een ’uitkering bij ontslagvergoeding’ gekocht, die niet voldeed aan de voorwaarden voor een lijfrente. Dat de intentie had bestaan wel degelijk een lijfrente aan te schaffen, mocht niet baten. De gestorte koopsom van € 100.000 was niet aftrekbaar en dus ineens belast.

Heeft u vragen over de aankoop van een lijfrente bij staking, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven