Nieuws Algemeen

Maaltijd op het werk, wat zijn de regels?

Algemeen, 07 oktober 2019

Standaardwaarde € 3,35

BuffetDe standaardwaarde voor een maaltijd is in 2019 € 3,35. Over dit bedrag moet de werknemer belasting betalen, ook als de waarde van de maaltijd hoger is. Het bedrag van € 3,35 geldt zowel voor een ontbijt, een lunch als voor een diner.

Lagere waarde?

De rechter heeft eerder beslist dat de werkgever uit mag gaan van een lagere waarde, als de totale kosten van de verstrekte maaltijd aantoonbaar minder zijn dan € 3,35. Daarbij moeten dan ook de kosten van het bereiden van de maaltijd en dergelijke worden meegenomen.

Let op! Betaalt de werknemer mee aan de kosten van de maaltijd, dan komt dit op het bedrag van € 3,35 in mindering. Het bedrag kan niet minder dan nihil worden.

Werkkostenregeling

De werkgever kan verstrekte maaltijden ook onderbrengen in de werkkostenregeling. De werknemer betaalt over de maaltijd dan geen belasting. De werkkostenregeling kent in 2019 een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom.

Blijft de werkgever met alle vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte, dan betaalt ook de werkgever geen belasting. Overschrijdt hij de vrije ruimte, dan betaalt hij 80% belasting over het meerdere via de eindheffing.

Zakelijke maaltijd

Is een maaltijd zakelijk, zoals een maaltijd voor winkelpersoneel dat niet in de gelegenheid is tussen 17.00 uur en 20.00 uur thuis te eten, dan is deze vrijgesteld.

Heeft u vragen over de fiscale waardering van een maaltijd, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven