Nieuws Algemeen

Meer gefactureerde dan afgedragen loonheffing: zwart loon?

Algemeen, 26 februari 2018

Uurtarief

Met name vrije beroepers, zoals advocaten en accountants, werken meestal op basis van een vergoeding per uur. Dit komt echter ook voor bij bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven, cateraars en uitzendorganisaties. Onlangs stond een ondernemer voor de belastingrechter, omdat hij meer uren had gefactureerd dan volgens de afdracht loonheffing mogelijk was. De inspecteur trok de conclusie dat over een deel van de gedeclareerde uren ten onrechte geen loonheffing was ingehouden.

Winsturen

De betreffende ondernemer bestreed de naheffing en voerde aan dat hij meer uren declareerde dan er gewerkt was. De controle van de klant inzake de facturen was maar minimaal, dus gebruikte hij deze zogenaamde ‘winsturen’ om de omzet wat op te krikken.

Onvoldoende bewijs

De rechter vond deze verklaring aannemelijk. De naheffing verdween dan ook van tafel. Ook het feit dat één van de werknemers ziek was en er op zijn naam toch uren waren gefactureerd, veranderde dit niet. Volgens de ondernemer had de man tijdens zijn ziekte namelijk gewoon doorgewerkt.

Informatiebeschikking

Volgens de inspecteur bood de administratie van de ondernemer hierdoor onvoldoende houvast om een correcte aanslag op te leggen. De rechter was van mening dat de inspecteur dit had kunnen voorkomen door een informatiebeschikking op te leggen.

Let op! Als de inspecteur u een informatiebeschikking oplegt, moet u de gevraagde gegevens overleggen. Kunt of wilt u dit niet, dan kan de fiscus de bewijslast omdraaien.

Tip: Bent u het met een informatiebeschikking niet eens, ga dan in bezwaar. Wacht dus niet totdat de inspecteur een aanslag oplegt en de bewijslast omdraait.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven