Nieuws Algemeen

Nieuwe verdragsverklaring Belgische inwoner met Nederlands pensioen

Algemeen, 19 april 2018

Herstel

PensioenOf het uit Nederland afkomstig pensioen in België voldoende wordt belast, bepaalt de Belastingdienst aan de hand van gegevens die zij krijgt van de Belgische Belastingdienst. Is dit het geval, dan gaat uw verdragsverklaring met terugwerkende kracht weer gelden vanaf 1 januari 2018. Dat betekent dat het pensioenfonds of de verzekeraar geen loonbelasting meer inhoudt over de pensioenuitkering en dat u de reeds in 2018 ingehouden loonbelasting terugkrijgt. U ontvangt hierover een brief van de Nederlandse Belastingdienst, zodra de gegevens uit België compleet zijn.

Ingetrokken verklaring

Blijft de verdragsverklaring over uw pensioenuitkering ingetrokken, dan blijft het pensioenfonds of de verzekeraar loonbelasting inhouden over het pensioen. U krijgt hierover geen bericht van de Nederlandse Belastingdienst.

Een blijvend ingetrokken verklaring betekent volgens de Belastingdienst tevens dat de verdragsverklaring die u in 2017 of eerder heeft ontvangen, onterecht is afgegeven. Wellicht klopten de gegevens bij uw aanvraag van een verklaring niet of bent u vergeten de verklaring in te trekken na een situatiewijziging. In beide gevallen had u dan loonbelasting moeten betalen over de uit Nederland afkomstige pensioenuitkering. Dit moet dan alsnog gebeuren via de aangifte inkomstenbelasting over de jaren waarin u onterecht een verdragsverklaring had. Heeft u hier vragen over, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven