Nieuws Algemeen

Ongebruikelijke transacties: dga aansprakelijk voor bv

Algemeen, 22 november 2019

Wwft

JuridischDe Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) kent een aantal verplichtingen om het in de wet genoemde doel te bereiken. Een van de verplichtingen is het melden van ongebruikelijke transacties.

Wie betreft het?

Niet alleen banken en financiële instellingen zijn verplicht ongebruikelijke transacties te melden, maar bijvoorbeeld ook handelaren in onroerend goed of voertuigen.

Transacties niet gemeld

Onlangs stond de dga van een bv voor de rechter, omdat de bv in 75 gevallen verzuimd had melding te maken van ongebruikelijke transacties. Ook had de bv verzuimd te melden met welke cliënten transacties waren aangegaan.

Aansprakelijkheid dga?

Uit de feiten bleek dat de dga enig aandeelhouder en bestuurder van de bv was. Volgens de rechter betekent dit dat de dga feitelijk leiding gaf aan de bv. De dga had ook zelf aangegeven als bestuurder verantwoordelijk te zijn voor de bv.

Taakstraf

De dga werd uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Dat de bv al naheffingsaanslagen en fiscale boetes had gekregen, speelde geen rol.

Heeft u vragen over de verplichting om ongebruikelijke transacties te melden? Wij informeren u graag.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven