Nieuws Algemeen

Reële rente bij hypothecaire lening aan uw kind

Algemeen, 18 februari 2019

Hoeveel rente?

Hoeveel rente bij het verstrekken van een lening aan uw kind berekend kan worden, is afhankelijk van de looptijd en omstandigheden; bijvoorbeeld hoe groot het risico is dat de lening niet wordt terugbetaald? Ook moet de rente reëel zijn, dus niet te veel afwijken van wat een kredietverstrekker in rekening zou brengen.

Tip! Vraag bij een of meerdere kredietverstrekkers na welke rente in uw situatie berekend zou worden.

Te koopHoge rente voordelig

Een hoge rente is fiscaal meestal voordelig. De rente is namelijk aftrekbaar bij uw kind, terwijl bij u het forfaitaire rendement van box 3 belast wordt. De rente moet voor uw kind natuurlijk wel zijn op te brengen. Daarom wordt vaak een deel van de rente teruggeschonken als deze te hoog is.

Hoge rente aanvaardbaar?

Onlangs kwam een zaak voor de rechter in Den Haag, waarbij ouders aan hun kind een lening voor een woning hadden verstrekt tegen een rente van 9% met een looptijd van 15 jaar. Dit terwijl een rente van 3% in deze periode gangbaar was, als er een grote mate van zekerheid zou zijn dat de lening zou worden terugbetaald. Dit was hier niet het geval.

De rechter vond een hogere rente vanwege het ontbreken van zekerheid aanvaardbaar, maar geen 9%. Van belang was dat het risico dat de lening niet zou worden terugbetaald, klein werd geacht. Een rente van 4,5% was wel aanvaardbaar, zodat het deel boven de 4,5% als schenking werd aangemerkt en niet aftrekbaar was voor het kind.

Heeft u vragen over de fiscale eisen bij het verstrekken van een hypothecaire lening binnen de familie, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven