Nieuws Algemeen

Teruggave btw op zonnepanelen particulieren verruimd

Algemeen, 17 april 2018

Oordeel Hoge Raad

ZonnepanelenDe verruiming is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Deze besliste dat particulieren die zich nog niet als ondernemer hadden aangemeld, dit alsnog kunnen doen. Ook als de zonnepanelen in 2013 of eerder zijn aangeschaft.

Wel aangemeld

Wie na 2013 zonnepanelen heeft aangeschaft en zich wel als ondernemer heeft aangemeld maar nog niet is uitgenodigd om aangifte te doen, kan alsnog hiervoor een aangiftebiljet aanvragen.

Let op! Aanmelding bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw is verplicht als men als particulier energie levert aan het energiebedrijf.

Ondernemerschap is gunstig

Particulieren die door het leveren van energie als ondernemer voor de omzetbelasting worden aangemerkt, hebben hierdoor een voordeel. De btw bij aanschaf van de zonnepanelen is namelijk aftrekbaar. Wel moet in dat jaar over de geleverde energie btw worden afgedragen.

Kleine ondernemersregeling

Volgens deze regeling, die ook voor ‘gewone’ ondernemers geldt, hoeft geen btw te worden afgedragen als per saldo in een jaar minder dan €1.345 aan btw hoeft te worden betaald. Omdat de levering van energie via zonnepanelen door particulieren onder dit bedrag aan btw blijft, betalen zij per saldo geen btw.

Tip: Maak gebruik van de kleine ondernemersregeling. Over de jaren na aanschaf hoeft dan over de geleverde energie geen btw te worden afgedragen.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven