Nieuws Algemeen

TLN: doe altijd aangifte bij ladingdiefstal

Algemeen, 02 februari 2018

LadingSinds mei vorig jaar kan iedere ondernemer 24 uur per dag aangifte doen van ladingdiefstal via het telefoonnummer 088-0087444, zonder tijdverlies en ongeacht plaats en tijd. Deze dienstverlening moet bijdragen aan het terugdringen van het aantal diefstallen.

Aanleiding voor de oproep van TLN is een open brief van een grote transporteur aan het adres van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. In de brief pleit de ondernemer voor serieuzere aandacht van de politie voor ladingdiefstallen. Ze kosten het bedrijfsleven jaarlijks zo’n 350 miljoen euro en verslechteren de concurrentiepositie van Nederland als doorvoerland. Opdrachtgevers moeten vertrouwen hebben dat hun lading veilig is.

Tip: Meld ladingdiefstal altijd via telefoonnummer 088 – 00 87 444.

Omvang

TLN ontvangt geregeld klachten van leden dat met name de regionale eenheden van de politie deze vorm van criminaliteit onvoldoende aandacht geven. Chauffeurs, ondernemers en opdrachtgevers zijn daar het slachtoffer van. De branchevereniging wil een goed inzicht hebben in de omvang van de problematiek. Het vermoeden bestaat dat de situatie ernstiger is dan de cijfers suggereren. Lang niet altijd geven bedrijven ladingdiefstal aan, omdat het beeld bestaat dat er toch niets mee wordt gedaan. Dat is niet terecht en staat verbetering in de weg, stelt TLN.

Speerpunt

Hoewel er nog altijd te weinig aandacht is voor de problematiek, zijn er wel stappen gezet. Zo is de aanpak van transportcriminaliteit benoemd tot speerpunt binnen het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). Het platform richt zich op de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Verder heeft de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie ladingdiefstal tot prioriteit benoemd en is het telefonisch aangifteloket geopend. Ook stijgt het aantal beveiligde parkeerplaatsen.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven