Nieuws Algemeen

Top 5 aftrekposten voor startende ondernemer

Algemeen, 24 oktober 2018

LaptopOndernemers, dus ook starters, hebben recht op aftrekposten die de gewone werknemer niet heeft. De aftrekposten moet hij wel opnemen in de aangifte, anders vist hij achter het net. We laten de belangrijkste de revue passeren.

1. Autokosten

Ondernemers kunnen onder andere kosten van zakelijke autoritten aftrekken. Ook van het woon-werkverkeer. Die ritten moet men dan wel bijhouden. Kiest men voor een auto van de zaak, dan zijn deze kosten weer aftrekbaar, minus de bekende bijtelling vanwege privégebruik.

2. Computer

Als een ondernemer een computer gebruikt, en wie doet dat nu niet, kan hij ook die kosten aftrekken. De computer met dan wel ‘op de zaak’ gezet worden en er moet rekening worden gehouden met de bijtelling voor privégebruik.

3. Investeringsaftrek

Ook heeft de investerende ondernemer recht op investeringsaftrek. Dit betekent een extra aftrek, naast de aftrek van het investeringsmiddel zelf. De investeringaftrek is er voor kleinschalige investeringen, energiezuinige investeringen en milieuvriendelijke investeringen. De investering zelf mag niet ineens ten laste van de winst worden gebracht, maar jaarlijks in gedeeltes, via afschrijvingen.

4. Werkkamer

Soms heeft u als ondernemer recht op een aftrek in verband met een werkkamer thuis. Dit hangt af van de situatie. Ook is er een verschil in de fiscale behandeling van de werkkamer tussen huurders en kopers van een woning.

5. Btw

Ondernemers die zelf btw-belaste prestaties verrichten, kunnen de door hen betaalde btw weer aftrekken. Daarvoor is wel van belang dat de bonnen worden bewaard en dat een en ander goed wordt geadministreerd.

Let op! Veel startende ondernemers moeten leren hun administratie bij te houden. Van alle zakelijke uitgaven moet de factuur bewaard worden en dat vereist discipline. Dus van het treinkaartje naar een congres tot het bonnetje van de aldaar geconsumeerde broodjes.

Heeft u als starter vragen over fiscale aftrekposten, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven