Nieuws Algemeen

Vrachtwagenchauffeur moet buiten voertuig rusten

Algemeen, 17 januari 2018

Tot op heden was er onduidelijkheid of landen cabinerust konden verbieden op basis van de huidige regels. In Nederland konden chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in een voertuig. In een aantal andere Europese landen was dat verboden.

Zelfde regels in heel Europa

Nederland wil dat in Europa eenduidige regels gelden om een gelijk speelveld (level playing field) te hebben en zo tegelijkertijd de interne markt voor chauffeurs te versterken. Nu het hof duidelijkheid heeft gegeven over de interpretatie van de regels zal het vanaf dit jaar voor chauffeurs ook in Nederland niet meer mogelijk zijn om de weekeinden in de vrachtauto door te brengen.

Eerst informeren, daarna boetes

Met de handhavingsacties handelt de Inspectie in lijn met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De ILT start met het informeren van chauffeurs over het verbod en de handhaving. De inspectie deelt folders uit die in verschillende talen zijn opgesteld, aan chauffeurs die op Nederlandse parkeerplaatsen hun weekeinden doorbrengen. Vervolgens gaat de inspectie handhaven.

Let op! Bij overtreding van het verbod krijgt de transportvervoerder een boete opgelegd van €1500,-.

Bron: Rijksoverheid.nl

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven