Nieuws Algemeen

Wanneer is een lening zakelijk?

Algemeen, 11 januari 2019

Projectfinanciering

SparenEen advocaat was gespecialiseerd in complexe, grensoverschrijdende projectfinancieringen. Hij werd benaderd door een investeringsmaatschappij om uit te kijken naar interessante projecten. Als startkapitaal werd een lening van € 1,6 miljoen verstrekt, die terugbetaald diende te worden via de te verdienen commissies.

Kredietcrisis

De kredietcrisis gooide helaas roet in het eten. De projecten kwamen niet tot stand en de lening hoefde niet terug te worden betaald.

Box 1 of box 3?

De advocaat had de lening aangemerkt als privévermogen en ondergebracht in box 3. Volgens de inspecteur was dit niet correct. De lening diende volgens hem verplicht als ondernemingsvermogen te worden aangemerkt en hoorde dus thuis in box 1.

Terugbetalingsverplichting

De rechter is het met de inspecteur eens. De lening was duidelijk verstrekt met het oog op de te ondernemen activiteiten op het gebied van projectfinancieringen. Ook was van belang dat de lening contractueel alleen terugbetaald hoefde te worden via te verdienen commissies. Nu deze uitbleven, verviel de terugbetalingsverplichting.

Repatriëring niet van belang

Dat de lening contractueel als ‘private loan’ was aangemerkt, was niet van belang. Evenmin dat van de lening onder meer het gezin van de advocaat naar Nederland was gerepatrieerd. Dit was namelijk eveneens uit zakelijke motieven gebeurd.

Onttrokken aan onderneming

Dat de advocaat van de lening goederen had gekocht en dat deze daarom eveneens in box 1 thuis hoorden, deed evenmin ter zake. Volgens de rechtbank betekende dit niet meer of minder dan dat de hiermee gemoeide bedragen aan het ondernemingsvermogen waren onttrokken, aangezien de goederen niet dienstbaar waren aan de onderneming. De navorderingsaanslagen bleven in stand.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven