Nieuws Algemeen

Wifi in vakantiewoning met 6% btw?

Algemeen, 02 maart 2018

Hoe belangrijk is wifi?

VakantiewoningWe zijn tegenwoordig het liefst dag en nacht online. Niet alleen thuis, maar ook onderweg en op vakantie. Gelukkig kunt u op tal van plaatsen over wifi beschikken. De vraag hoe belangrijk wifi eigenlijk is, speelde onlangs een belangrijke rol bij de bepaling van het btw-tarief ervan.

21% of 6% btw?

In de betreffende zaak ging het om een verhuurder van vakantiewoningen, die tegen betaling aan de huurders wifi aanbood. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Volgens de inspecteur moest deze aangeboden wifi belast worden met 21% btw. De verhuurder vond dat dit 6% moest zijn.

Bijkomende dienst

In deze kwestie was van belang of het aanbieden van wifi als ‘bijkomende dienst’ kan worden aangemerkt bij de verhuur van een vakantiewoning. De verhuur van een vakantiewoning is belast tegen 6% btw en voor wifi zou dan ditzelfde tarief ook gelden.

Wifi is tegenwoordig gangbaar

De rechter vond inderdaad dat er sprake was van een bijkomende dienst. Daarbij was bepalend dat volgens onderzoek wifi tegenwoordig voor de meeste vakantiegangers zó belangrijk is, dat het standaard tot een verhuurde vakantiewoning dient te behoren.

Let op!
Van belang was ook dat uitsluitend in de vakantiewoningen van wifi gebruik kon worden gemaakt en dat hiervoor, in relatie tot de huur van de woning, slechts een gering bedrag bijbetaald hoefde te worden.

Wat is een ‘bijkomende dienst’?

Wat een bijkomende dienst is, is soms voor rechters zelfs niet duidelijk. Zo vond onlangs een rechter parkeren bij een dierentuin een bijkomende dienst, terwijl zijn collega parkeren bij een attractiepark niet als bijkomende dienst kwalificeerde. De Hoge Raad moet hierover nog uitspraak doen.

Let op! Op dit moment is overigens nog niet bekend of de fiscus tegen de uitspraak inzake de verhuur van wifi in hoger beroep gaat.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven