Nieuws Algemeen

Winst doorverkochte woningen belast bij dga

Algemeen, 23 mei 2019

Dga handelt in privé

BouwOnlangs speelde een zaak voor de rechtbank in Noord-Holland, waarbij de dga van een bv die panden kocht en opknapte, zelf in privé twee panden kocht. Deze panden liet hij door zijn eigen bv opknappen, waarna hij ze met forse winst verkocht.

Belast of niet?

De rechtbank moest zich uitspreken over de vraag of de behaalde winst van zo’n € 240.000 bij de dga in privé belast was of niet. De inspecteur vond van wel omdat er sprake was van meer dan normaal, actief vermogensbeheer.

Niet de bedoeling

Volgens de dga diende de gemaakte winst in privé niet belast te worden, omdat het helemaal niet de bedoeling was geweest de woningen met winst te verkopen. Eigenlijk had de ene woning verhuurd moeten worden en was de andere woning bedoeld om zelf te gaan bewonen.

Oordeel rechtbank

De rechter achtte op grond van de feiten de beweringen van de dga niet aannemelijk en stelde de inspecteur in het gelijk. De dga heeft immers voldoende kennis van zaken om de panden met winst te kunnen verkopen. Ook kan hij onvoldoende onderbouwen dat het eigenlijk de bedoeling was de panden te verhuren respectievelijk zelf te bewonen.

Via bv

Ook telt de rechtbank mee dat de winst in een later stadium via de bv werd aangegeven en dat aan- en verkoop kort na elkaar volgden. Daarmee is de inspecteur erin geslaagd aannemelijk te maken dat er sprake was van meer dan normaal vermogensbeheer.

Heeft u vragen over situaties waarbij er al dan niet sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven