Nieuws Algemeen

Zelfstandigenaftrek niet naar keuze toepassen?

Algemeen, 05 juli 2019

Afzien van zelfstandigenaftrek

MuntenIn een zaak die onlangs speelde voor de rechtbank Noord-Nederland wilde een ondernemer achteraf alsnog afzien van de zelfstandigenaftrek die in de voorgaande jaren was toegekend. De reden was dat hij op deze manier als starter aangemerkt wilde worden, zodat hij in het betreffende jaar willekeurig op zijn bedrijfsmiddelen kon afschrijven. Als starter kunt u dat namelijk.

Zelfstandigenaftrek niet optioneel

Volgens de inspecteur kan echter niet voor de zelfstandigenaftrek gekozen worden, maar volgt deze automatisch uit de wet als een ondernemer aan de voorwaarden voldoet. De inspecteur weigerde dan ook om achteraf de zelfstandigenaftrek van een voorgaand jaar te schrappen. De ondernemer was daardoor voor het betreffende jaar geen starter en kon dus niet willekeurig afschrijven.

Geen oordeel

De rechter kon echter geen uitspraak doen, omdat de ondernemer niet tijdig bezwaar had gemaakt tegen de uitspraken waarin de zelfstandigenaftrek was toegekend. Daarom stonden die vast, inclusief de geclaimde zelfstandigenaftrek.

Wanneer zelfstandigenaftrek?

Een van de eisen voor de zelfstandigenaftrek is dat u in het jaar minstens 1.225 uren in uw bedrijf heeft gewerkt. De omvang van de zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.280.

Wanneer starter?

U wordt fiscaal als starter aangemerkt als u in een of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en bij u in die periode niet meer dan tweemaal zelfstandigenaftrek is toegepast. U heeft als starter ook recht op een verhoogde zelfstandigenaftrek en u mag dus willekeurig afschrijven op uw bedrijfsmiddelen.

Heeft u vragen over de zelfstandigenaftrek in relatie tot willekeurig afschrijven, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht via

Inschrijven nieuwsbrief

Bekijk alle nieuwsbrieven